BINATANG!!!!!

This is da 1st words yg kuar dari mulut aku masa baca article dari Harian Metro hari ni (23/12/08). Korang baca laa news kat bwh...

Dua beranak nafsu haiwan
Oleh Ahmad Saufi Mansoropie@hmetro.com.my

BUTTERWORTH: Bernafsu haiwan adalah perkataan paling sesuai untuk dua beranak, termasuk remaja lelaki berusia 16 tahun yang ditahan polis selepas disyaki menodai seorang bayi perempuan baru berusia 20 bulan.Kejadian itu hanya disedari ibu bayi berkenaan apabila pulang ke rumahnya di sini kira-kira jam 11 malam Jumaat lalu apabila melihat bayinya menangis begitu lama.Sebelum itu, sumber berkata, wanita berusia 32 tahun yang bekerja sebagai juruwang itu meminta ibunya mengambil bayinya yang ditinggalkan di rumah pengasuh kira-kira 50 meter dari rumahnya.Katanya, wanita itu kemudian mendapati bayinya menangis dengan kuat apabila dibawa pulang ke rumah, tetapi dimaklumkan ibunya dia mungkin demam.
“Wanita itu yang tidak berpuas hati kemudian memeriksa dan mendapati ada kesan darah dan luka pada bahagian sulit bayi perempuannya.
“Dia kemudian terus membawa bayinya yang menangis dengan kuat tidak berhenti-henti ke Hospital Seberang Jaya (HSJ), di sini. “Hasil pemeriksaan doktor mengesahkan terdapat kesan koyak pada kemaluan mangsa. Bagaimanapun, keadaannya kini dilaporkan stabil dan masih menerima rawatan di HSJ,” katanya.Berikutan itu, ibu mangsa membuat laporan polis.Ibu kanak-kanak itu yang enggan dikenali, berkata dia tidak menyangka kejadian berkenaan boleh berlaku ke atas bayi perempuannya.Menurutnya, dia menghantar anaknya ke rumah pengasuh berkenaan sejak 14 November lalu dan menjelaskan bayaran RM150 untuk bulan pertama.“Kejadian itu memang di luar jangkaan kerana tiada siapa memberitahu perangai sebenar lelaki berkenaan. Dia tergamak melakukan perkara itu ke atas bayi saya,” katanya.Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Seberang Prai Utara, Superintendan Mohd Sukri Awang ketika dihubungi mengesahkan kejadian terbabit.Menurutnya, polis sudah menahan seorang lelaki berusia lewat 30-an dan anak lelakinya pada Sabtu lalu untuk membantu siasatan kes berkenaan yang dibuat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan.“Kami masih melakukan siasatan berhubung kejadian berkenaan,” katanya enggan mengulas lanjut.


What happend to our community??? Our Government!!! Apa action to be taken to those perogol2 ni????
Sedih...sedih sgt bila baca cerita2 mcm ni especially bila kita ada anak perempuan. Even jadi kat anak org lain, hiba rasa hati ini...nauzubillahiminzalik. Mintak dijauhkanlah dari perkara2 sebegini Ya Allah!

Kolaj pictures of Zahraa


Semalam both of us xde keja...so ni laa collection gamba Zahraa masa 4 months old. More pics will be coming soon!

M.A.L.A.S

Uishhhh....semenjak 2 menjak ni kemalasan melanda. Tahap kritikal lak tu...issskkk. Pembawakan baby kah?...BABY???? hahahaa....

Buat julung2 kalinya nk announce today is the 8th wk of my 2nd pregnency. huhuuu....cptnyaa rasa zahraa nk dpt adik. Tapi, b4 conceive, kitorang pertimbang byk pro dari cons. Maybe rasa its too early for Zahraa utk dpt adik. Tapi dari segi psikologi, dia ada kwn utk main n blaja to share on each other. Thru those stories yg opismate dok citer psal anak2 derang, kalo beza more than 3 years, anak susah nk accept adik. It will takes more time for them to accept other baby in their home. Susah nak share toys n tahap kejealousan melanda tu mmg tinggi. Iya ke? tp,logically, tahap utk anak sellfish tu kurengg la...sbb dari kecik membesar sama2, sharing apa yg ada...Sok2 time skolah pon senang bila beza x jauh ni. Sorang derjah 1, sorang derjah 3. So, plan kitorang to have the 2nd one thn dpn ni kira just nice lah...cuma x sangka laa terawal 3 bulan...kekekeee. Dah rezeki kan....

1st reaction dr tok&tok ayah kat Ipoh was very exited. Maklumlah, cucu sulung dia 9 bulan dah rancak bejalan 1 umah...skang ni dh 11 bulan lg laa. Xde jln dah...asik lariiii jaa..Kekadang kitorang pon pelik pasal dia x penat2. Kitorang yg tgk ni pon penat. Siap manjat bagai...tp tu tanda Zahraa ibu ni sihat & aktif kan? Mmg kitorang nmpak Zahraa ni grown up very fast. Maybe that one of the reason ibu amat exited masa kitorang call bgtau dia nk dpt cucu lagi...kekeee. Followup SMS from her - 'doa2 kali ni baby boy ye...' hehe. Kitorang terus senyum each other. To be frank, aku x kesah kali ni baby boy or gurl...kalo boy, alhamdulillah.....dpt sepasang. Kalo gugurl, Zahraa ada laa kawan....lg pon baju2 dia banyak sgtttt(ibu dia punya keja laa ni...)...ada yg baru skali pakai pon ada. So, leh laa JIMAT sket! ahaks...

Another 2 wks zahraa will be 1 yr old..x sabanya rasa....! So, by the time Zahraa 19 months dia dh dpt adik...huhhuuu yahooo...(cptnya!). X pe la sayang, nnti x laa boring main sensorang. Skarang ni tetiap ari blk keja ibu kna main aci nyorok ngan Zahraa...dgn evening sickness ibu ni, ibu gagahkan aje...x larat sungguh kalo ikutkan ati. Kalo adik boy, Zahraa ibu leh main ball dgn keta yg tok ayah bli sesama. Kalo gegurl, Zahraa kan ada minnie n princess. Leh laa share kannn......?

Berapakah harga isteri anda? ~ an excerp from email

Bukak blog cu nmpak posting dia yg di quote fr 1 of the e-mail. It's very interesting....so, think that I should share it with my other frens.....meh kita layannn....

Hargailah isteri anda......
Mulianya seorang isteri disisi Allah...Dan betapa berharganya wanita yang bergelar isteri ini pada keluarga, suami dan anak-anak. Rugi dan binasalah suami-suami yang tidak menghargai isteri mereka kerana isteri inilah yang akan membantu mereka di akhirat kelak. Biarlah buruk mana isteri anda, sayangilah mereka......
Beruntungnya seorang wanita yg ada rahim ini ialah dia bekerja dengan Tuhan... jadi 'kilang ' manusia. Tiap-tiap bulan dia diberi cuti bergaji penuh...7 sehingga 15 hari sebulan dia tak wajib sembahyang tetapi Allah anggap diwaktu itu sembahyang terbaik darinya. Cuti bersalin juga sehingga 60 hari, Bila dah bersalin tu, susukanlah anak..jgn takut "kendur" atau menggelebeh pulak..Si suami pulak, jgn la berebut dgn anak utk menyusu pulak..Cuti ini bukan cuti suka hati tapi cuti yang Allah beri sebab dia bekerja dengan Allah ,Tapi bila dah habis cuti tu..layan lah suami.."offer" lah pada suami, Nabi bersabda : berjimak dgn isteri itu pahala..jangan buat deekkk jeee, Jangan buat alasan itu dan ini pulak..ingat tu si isteri yee!!!Kata nak pahala lebih. Orang lelaki tak ada cuti dari sembahyang.. ..sembahyang wajib baginya dari baligh sehingga habis nyawanya..
Satu lagi berita gembira untuk wanita, Sepanjang dia mengandung Allah sentiasa mengampunkan dosanya, Lahir saja bayi seluruh dosanya habis. Inilah nikmat Tuhan beri kepada wanita, jadi kenapa perlu takut nak beranak?
Marilah kita pegang kepada tali Allah. Seandainya wanita itu mati sewaktu bersalin, itu dianggapmati syahid, Allah izinkan terus masuk Syurga. Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. Untuk peringatan semua wanita yang bersuami seluruh kebaikan suaminya, semuanya isteri dapat pahala tetapi dosa-dosa suami dia tak tanggung.
Diakhirat nanti seorang wanita solehah akan terperanjat dengan pahala extra yang banyak diaterima diatas segala kebaikan suaminya yang tak disedari. Contohnya bila dia redho suaminya pergi berjemaah di masjid atau ke majlis ilmu, bersedekah.. ganjaran Allah keatasnya jua..
Bila dia lihat suaminya tengah terhegeh-hegeh di titian Sirat dia tak nak masuk syuga tanpa suaminya, jadi dia pun memberi pahalanya kepada suami untuk lepas masuk syurga. Didunia lagi, kalau suami dalam kesusahan isteri boleh bantu tambah lagi di akhirat. Kalau seorang isteri asyik merungut, mulut selalu muncung terhadap suami dia tak akan dapat pahala extra ini.
Manakala suami pula mempunyai tugas-tugas berat didalam dan diluar rumah, segala dosa-dosa anak isteri yang tak dididik dia akan tanggung ditambah lagi dengan dosa-dosa yang lain..Dinasihatkan kepada semua wanita supaya faham akan syariat Allah agar tidak derhaka denganNya.
Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.
********************
Since benda ni excerp dari email, penulis tidak bertanggungjawab sepenuhnya ke atas sebarang ayat di atas especially part nih:
Untuk orang bukan Islam, dia tak dapat masuk Syurga tapi Allah beri kelonggaran siksa kubur. ~ Aku tak penah dengar pulak pasal mende ni, ada sesapa nak comment?
Sesungguhnya wanita dijadikan daripada rusuk kiri lelaki. Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki, juga bukan dari tapak kaki. Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita, dekat dengan hati lelaki untuk disayangi. ~ Tak ada dalil dari Firman Allah s.w.t. yang mengesahkan perkara ni.
Wallahualam...

Raya 2008 - Part 1

Uishhh...lama sungguh aku x mem'blog'kan diri...
Siang - amatlah bizinya ngan workload..nak kejar blk umah 4.30 laa katakan.
Malam - bila blk umah...after masak utk bebuka, mmg amatlah letih utk memblogkan diri. nk bkk notebook pon tak lalu dah. So, new developmnet anak dara kat umah tu pon x smpat nak update. Hmm..ni baru anak sorang dah tekejar2...dah 2-3 org nnti mcmana laa kan?
Btw, by 9 months 17 days zahraa dh boleh jalan by her own, with no support at all. Skang ni dah makin skill laa....blk keja jaa ajak main aci nyorok. kekekee...so, raya thn ni amatlah meaningful to us, even raya ke-2 baru dpt blk Tepeng....huhuhu. Thn lepas berdua je...thn ni dh betiga, plus yg betiga tu laa paling sibuk bila budak2 dtg beraya kat umah. Siap tekedek-kedek tlg anta sampai ke pintu bila orang nak balik....
Emm..lupa nk bgtau yg Zahraa dpt kereta raya thn ni. Tok ayah dia belikan....tapi abah dia yang exited control keta tu dari jauh... So, nnti wkend kita leh gi Titiwangsa main kereta ya sayang ibu...kita bawak abang Amsyar skali.





Gambar raya? here we go...layannnnn....





Actually plan mcm slalu...raya 1st nk balik Tepeng, beraya ngan tok. Tapi nak wat camana...plan tuka. So, otw balik kedah raya ke-2 kitorang plan nak singgah Tepeng. Ingatkan lunch hr dah boleh ada kat Tepeng..beraya ngan tok, uncle, makndak sume...tp tetamu yg datang...alahaii...haruslah di layan. Kira sampai kul 8pm gak laa tetamu ada kat umah. Lepas isyak, baru kitorang gerak ke Tepeng...kira dapat jumpa most of sepupu & mak sedara laa..yg x dak cuma makndak & maknjang sefamily...





Lepas beraya umah tok, kitorang split. Ibu, abah Shafiq n adik balik Ipoh, kitorang proceed ke Titi Gajah. Nasib baik jalan tak jam. Just 2 hours from Taiping, pukul 2am kitorang sampai Titi Gajah...Zahraa was very restless (sbb tido dia dah few times kena kaco). Takpa laa kan zahraa..once a year kita beraya. Raya kat kedah kita tunggu Part 2 ye..

Good gurl Ibu

Hmm..arini genap Zahraa ibu 9 bulan...hehehe. Skejap jaa kan anak Ibu ni dah 9 months....akal pon makin byk. Dah pandai climb, squat, berdiri.. in fact jalan pon dah bulih lepas 4-5 tapak. Dia start lepas tgn n bejalan since last 2 wks. Skang ni zahraa amat laa lasaknya. Ligat sungguh....penat weh...mmg kalo lepas makan, pastu melayan dia tawaf 1 umah ngan mesin ghumput dia tu, confirm semput laa. Dia akan tido bila dia dh puas main mesin ghumput dia or dah penat memanjat sofa...

Tapi last wkend dia dapat idea baru, which is ...................

(main dlm bakul!!!!!)


(buat muka bila ibu marah)



(uuu...i wanna go out!!! )

(emm..pasni wat apa lak ye...)


(kita main mesin ghumput...lalalalalalla)

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK!

Kawan-kawan...
Sempena kedatangan bulan yg mulia nihs, aku nk mohon maaf kalo ada salah silap. Terkata ke, terkasar bahase ke, ter...apa2 lg laa...
So, here I've got sumthing to share with u all guys :-

Syarat Sah, Rukun & Niat Puasa

IBADAH PUASAFirman Allah Ta’ala :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

Maksudnya : “ Wahai orang-orang yang beriman telah diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan ke atas umat-umat yang sebelum kamu semoga kamu menjadi orang-orang yang bertaqwa ”. (Surah Al-Baqarah Ayat 183)

Pengertian PuasaErtinya menahan diri dari makan dan minum dan dari segala perbuatan yang boleh membatalkan puasa mulai dari terbit fajar hinggalah terbenam matahari.

Hukum – Hukum Puasa Wajib Sunat Makruh Haram Puasa wajib :
Puasa yang dilakukan dalam bulan Ramadhan, qada’ puasa Ramadhan,puasa kifarah & puasa nazar.

Puasa Sunat :
a) Puasa dalam bulan Sya’ban
b) Puasa 6 hari dalam bulan Syawal
c) Puasa Arafah pada 9 zulhijjah
d) Puasa hari Tasu’a dan ‘Asyura pada 9 & 10 Muharram
f) Puasa pada hari Isnin & Khamis
g) Puasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan pada 13,14 & 15
h) Puasa satu hari berbuka satu hari
i) Puasa lapan hari daripada bulan Zulhijjah sebelum hari Arafah bagi orang yang sedang mengerjakan haji atau tidak.
j) Puasa dalam bulan–bulan haram iaitu bulan Zulkaedah,Zulhijjah,Muharram dan Rejab

Puasa Makruh :
a) Menentukan hari untuk berpuasa seperti jumaat sahaja,Sabtu & Ahad sahaja
b) Berpuasa sepanjang tahun

Puasa Haram :
a) Puasa sunat seorang perempuan tanpa izin suaminya
b) Puasa pada hari syak iaitu pada hari 30 Sya’ban
c) Puasa pada hari raya aidil fitri,hari raya aidil adha dan hari-hari Tasyrik
d) Puasa perempuan haid & Nifas
e) Puasa bagi orang yang bimbang berlakunya mudharat ke atas dirinya kerana berpuasa

Syarat-syarat Puasa Trbahagi kepada 2 :
1) Syarat-syarat wajib
2) Syarat-syarat sah

Syarat wajib
a) Islam
b) baligh
c) berakal
d) berupaya(sihat)
e) bermukim

Syarat Sah
a) Islam
b) Berakal
c) Bersih daripada haid & Nifas sepanjang hari
d) Niat

Rukun Puasa
a) Niat
b) Menahan diri dari makan & minum serta perkara-perkara yang membatalkannya

Masa Puasa
Puasa bermula dari terbit fajar hingga terbenam matahari

Faedah Puasa
a) Melahirkan perasaan belas kasihan terhadap golongan miskin
b) Mendidik nafsu & jiwa kearah kebaikan
c) Dapat merasai apa yang ditanggung oleh golongan miskin
d) Puasa merupakan perbuatan taat kepada Allah
e) Mendidik budi pekerti untuk memiliki sifat-sifat terpuji
f) Puasa mengajar seseorang supaya beramanah terhadap diri sendiri
g) Puasa mengajar kesabaran dan berperaturan
f) Puasa menyebarkan perasaan kasih sayang & persaudaraan dalam jiwa manusia

Sunat-sunat puasa
a) Makan Sahur serta melambatkannya
b) Menyegerakan berbuka puasa & sunat berbuka dengan buah kurma atau benda-benda yang manis
c) Menjamu orang-orang yang berbuka puasa
d) Mandi junub,haid dan nifas sebelum fajar
e) Memperbanyakkan ibadah dan berbuat kebaikan
f) Membaca Al-Quran
g) Beriktikaf terutama 10 hari terakhir bulan Ramadhan

Perkara makruh ketika berpuasa
a) Berbekam
b) Mengeluarkan darah
c) Berkucup
d) Merasa makanan
e) Bersugi selepas gelincir matahari
f) Mencium wangian

Perkara yang membatalkan puasa
a) Memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja kecuali terlupa
b) Makan dan minum sepanjang hari
c) Muntah dengan sengaja
d) Bersetubuh atau keluar mani dengan sengaja
e) Keluar darah haid & nifas
f) Gila
g) Pitam atau mabuk sepanjang hari
h) Murtad

Keuzuran yang mengharuskan berbuka puasa
a) Musafir
b) Sakit
c) Mengandung & Ibu yang menyusukan anak
d) Tua

Keistimewaan Bulan Ramadhan
a) Bulan yang mulia,berkat dan setiap doa akan dimakbulkan
b) Allah merahmati orang yang mengimaninya
c) Al-Quran diturunkan dalam bulan ini
d) Iblis dipenjarakan
e) Terdapat malam yang mulia iaitu malam Lailatul qadar.
f) Solat tarawikh dan zakat fitrah dilaksanakan.


Menghormati Bulan Ramadhan

a) Kita hendaklah mengelakkan diri daripada kebiasaan yang boleh merugikan diri kita seperti berbelanja dengan boros,suka berhibur,membuang masa dan bersembang tentang perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah sebaliknya hendaklah kita menyambut Ramadhan dengan azam yang tinggi untuk memperbanyakkan ibadat bagi menyucikan jiwa.

b) Kita hendaklah berusaha menyediakan diri untuk menjaga benih-benih amal yang kita tanam di bulan Ramadhan kerana seseorang yang menanam benih jika tidak membaja,menyiram serta memelihara pasti tidak akan mengeluarkan hasil yang baik di masa hadapan.

Niat Puasa dan Qadha’ Puasa Ramadhan
1) Lafaz niat puasa fardhu Ramadhan '

نويت صوم غد عن أداء فرض شهررمضان هذه السنة لله تعالى
Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

2) Lafaz niat puasa Qhada’ Ramadhan
:نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى .
Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala.

Doa Ketika Berbuka Puasa
اللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين.
Ertinya : Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.

Qada’ Puasa RamadhanIalah menggantikan puasa yang terbatal pada bulan Ramadhan diatas sebab-sebab yang diharuskan berbuka oleh syara’Hukum Qada’ Puasa RamadhanWajib menggantikan puasa Ramadhan bagi yang membatalkan puasa Ramadhannya samaada kerana keuzuran ataupun tanpa sebarang keuzuran

Firman Allah Ta’ala

:أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Maksudnya : “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu maka sesiapa diantara kamu yang sakit atau dalam musafir (bolehlah ia berbuka) kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain dan wajib ke atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tuanya dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin (secupak bagi tiap-tiap satu hari yang tidak dikerjakan puasa) maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang di tentukan itu maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah) kalau kamu mengetahui ”. (Surah Al-Baqarah Ayat 184)

Waktu Qada’ Puasa Ramadhan-
Waktunya selepas bulan Ramadhan sehingga ke bulan Ramadhan yang berikutnya walaubagaimanapun qada’ puasa yang dilakukan dalam masa dilarang berpuasa adalah tidak sah contohnya seperti di hari raya.-

Adapun bagi orang yang mengakhirkan qada’ Ramdhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi maka ia wajib qada’ dan membayar fidyah.Kifarah PuasaIalah seseorang yang merosakkan puasanya dalam bulan Ramadhan dengan jalan melakukan jima’ maka ia wajib membayar kifarah (denda) iaitu si suami wajib mengeluarkan kifarah & qada’ puasa yang terbatal kerana jima’ walaubagaimanapun si isteri tidak wajib mengeluarkan kifarah tetapi wajib qada’ puasa yang terbatal.

Kifarah bagi puasa yang batal atau rosak ialah :
1) Membebaskan seorang hamba yang beriman
2) Jika tiada hamba untuk dibebaskan, wajib ke atasnya berpuasa 2 bulan berturut-turut
3) Jika tidak mampu berpuasa, wajib dia memberikan makan 60 orang fakir miskin setiap seorang mendapat secupak makanan asasi negeri itu.FidyahIalah bayaran denda dengan memberi makan orang miskin (secupak bagi tiap-tiap satu hari yang tidak dikerjakan puasa) dengan sebab-sebab tertentu atau mengakhirkan qada’ Ramadhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi. Satu cupak bersamaan dengan 620 gram.

Hukum FidyahWajib di keluarkan berdasarkan Firman Allah Ta’ala

:أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْعَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ

Maksudnya : “(Puasa yang diwajibkan itu ialah) beberapa hari yang tertentu maka sesiapa diantara kamu yang sakit atau dalam musafir (bolehlah ia berbuka) kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain dan wajib ke atas orang-orang yang tidak terdaya berpuasa (kerana tuanya dan sebagainya) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin (secupak bagi tiap-tiap satu hari yang tidak dikerjakan puasa) maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang di tentukan itu maka itu adalah suatu kebaikan baginya dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu (daripada memberi fidyah) kalau kamu mengetahui ”. (Surah Al-Baqarah Ayat 184)

Sebab-sebab wajib Fidyah
1) Tidak mampu melakukan ibadah puasa
2) Sakit yang tidak mampu untuk sembuh
3) Perempuan hamil atau menyusukan anak iaitu jika berpuasa mendatangkan mudharat kepada anak yang di kandung dan boleh mengurangkan air susu
4) Mengakhirkan qada’ Ramadhan tanpa uzur sehingga Ramadhan yang berikutnya datang lagi.

My birthday celebration

Uuuuuu....Im 26 already lah...oppsss schweet 16 kot...salah bg figure tu.kekekekeee.....

Well, mlm smlm masa tdokan Zara mmg terus telelap. 3 of us kul 9 dah tebongkang atas katil. Kena lak kul 7 we all dah siap dinner ngan ibu abah. Masa ibu abah kuar gi umah toksu pon aku dah laloq2 dah...so, mmg ignore jerlah. hihihi...(betuah punya anak)

Tetiba rasa mcm dlm mimpi ada org kejut masa tido. Bukak jaa mata ubbie ngah pegang a buquet of Lily (my peberet flower lah...huhuhu) sambil wish epi besday...huhuhu. Rasa nak nangis dpt bunga atas katil. So I wish him thanks sambil kata 'I ngantuklah....' dgn harapan nak smbung tido lagi...hehehe. Pastu tetiba katanya pakai laa cardigen ni..kita pi minum kat luar. Kuar jaa bilik punya laa ramai manusia...my beloved family & family in law! huhuhuuu...mata x leh bkk lagi laaaaa...uwaaaaaaa. Terkezut beruk tui ada suprise party....patutla ubbie umpan suh tdo awl psal nak sng keja derang....ooo..pakat eh ngan cu! Siap laa besday u next yr....hahahaa




Dayang's Wedd @ Bkt Jelutong

Well, dah lama x mem'blog'kan diri sejak masuk spital...bizi amat ngan office tasks. Byk report nk kna anta...huhuhuuu. So, this is the latest event yg we all attended sejak kuar spital. Masa anak paklong-Dayang ni btunang buat kat Sierramas..so, wedd ni kira wat kat umah baru demer laa..enjoy the pics yeah...


Lepas makan zara dah ngantuk sgt dah pasl dh wat OT almost 4 hrs...hehehe. Normally 7.30-8.00pm dia daa tdo...aritu dh laa tdo petang kena skip (psal ibu dia sibuk siapkan dia)..pastu kna OT lak. Mengamuk laa member...hahahah. Tapi dlm ngamuk2 tu ibu abah dia smpat laa bposing-posing lagi...kekekekkekeeee


Admitted @ Tawakal

Dah lamanya rasa tak memblogkan diri...hehehe. Yelah, last 2 wks I was admitted sbb kena direa non stop for 9 days. Sampai dlm bdn dah x de air laa... Day 2 kena sebend ku bwk pi GMC. As usual derang bg ubat cirit yg garam, ubat thn muntah, n other common ubat direa yg lain. Lepas mkn on the next day still no progress at all. Aku still resume work (pekeja cotoh laa katakan...kekekekek). Actually Solar Fabric kat Germany tgh audit. Tu pasal terpaksa gak pi opis psal byk sgt documents required by them. Parent kan...kena laa jaga (even kitorang yg dok bg almost 90% profit to them)...supposedly, kitorang laa anak emas kan....

So pi keja on day 4 dgn stomach upset yg bkn ja bg perut aku upset, ati pon x tenteram... lepas siap my part, mntak blk awl kat Shamsul. Eeiiiii..x thn asik pi toilet!

Day 5 pi HSE dkt PNB Darby park masa lunch hr. Tgk mcm ok laa doc dia. Lepas dia chk, dia suh aku pi x-ray. Kitorang (me & hubby) dah rasa mcm pelik dh...cirit birit kna pi x-ray kah??? Aku ni mmg laa sejak azali x pernah blajar bio...tp, secara relevant, x kan sampai kna x-ray. Amek laa urine or waste test ke..tgk dlm taik tu ada apa2 yg unusual. As predicted, mmg x nmpak apa2 masa x-ray...! So, blk umah mkn je lah ubat yg doc bg tu...mlm tu sampai pg esk, still mcm biasa, aku x leh tdo psal asik berulang ke toilet. Aku saba lg mkn ubat HSE tu lg sehari...

Day-7 ari Khamis kalo x silap. Hubbyku kata, jom seek for the 2nd opinion sbb aku still x cure. So, we went to the govenment hosp. Macam biasa laa kalo gi HKL...Q mmg panjang bejela...lepas amek no, jumpa doc n bg kat derang apa yg patut utk lab test (urine & i punya poo poo lah...kekeke), kitorang smpat kuar gi makan2, jln2 n blk ke hosp tgk result x kuar lagi...so, tunggu laa. After a few min, amek result n tunggu turn utk masuk blk doc. Hmm...aku dh bedebar2 laa time tu. Dlm ati dok bedoa jgn laa ada apa2 yg kritikal, yang caused aku kna admitted. Jeng..jeng..jeng..doc chk aku balik n dia kata based on result, x de jumpa apa2 unusual...maybe virus katanya. So, dia bg ubat garam tulah..aku ckp kalo leh nk ubat yg cpt baik. Tak sanggup mcm ni sbb still breast feeding. Sian kat Zahraa minum susu x dpt apa...cair jaa susu. Dia ckp just proceed jaa ngan ubat tu, n minum plain water bebyak...so we all balik laa umah.....

Petang tu ntah mcm mana aku muntah beria2....sampai abih curtain umah....huhuuu. Hubbyku ckp try dlu mkn ubat HKL ni...kot2 1-2 ari nak baik....so, aku pon proceed laa mkn ubat HKL dgn bdn yg lembik lesu.

Next morning...pagi Jumaat. Hari yg amat sedih aku rasa. Aku x sedar aku terberak atas katil.... Sampai mcm tu skali teruk cirit birit ni ya? Sampai nk berak pon x terasa... Buat ke2 kalinya aku tgk air mata lelaki suamiku tumpah didpn aku...(1st time masa aku sakit nak besalin kat Zahraa). Huhuhu...sayu sgt rasa. Aku ni nak mati dah ke? Time tu rasa sedih,sayu n takut bcampur baur..sedih psal laki x leh anta gi spital.. pagi tu dia ada meeting dgn client. Memang x boleh nk cilok laa...Takut psal aku x pernah sakit mcm ni..sayu psal bila mengenangkan Zahraa n Hubbyku. Kalo jadi apa2 kat aku derang mcm mana????

So, sapa lg yg kena anta aku gi spital??? Calon terbaik is abah mertua kesayanganku la...abah kata better gi Tawakal. Kalo pi HKL stiil, derang rawat as outpatient sedangkan aku dah lembik ngalahkan sayor... So, sampai jaa Tawakal, Prof Halim tu kata aku mmg kna admitted. Huwaaa....camana ngan Zahraa??? Dah laa mlm2 dia nk begayut minum susu. So, aku tpaksa gak admitted ptg tu. Once admitted, derang trus amek darah. At that moment, darah aku sangat pekat sbb dah x de air lansung dlm badan....so, 1 demi 1 bottol air derang masukkn dlm bdn aku plus antibiotik. Time tu mmg aku x leh mkn buah, sayur n susu...those bnda yg tinggi serat aku kna avoid!

Day 3 @ tawakkal, aku kna buat calioscopic kat Operation Theatre...alah, yg masuk mnatang kamera kat buttox utk tgk usus ok ke tak...huhuh. Time tu rasa mcm kna sodomi jaa...kehkeh. So, next day, gi buat ultra sound utk further chk... at that time aku dh boleh bjalan sniri dah. Dah makin recover...energy pon dh ada blk... After overall chk, doc kuar report kata aku dh boleh blk. Antibiotik yg derang bg kat aku tu bekesan. Usus aku n hasil ujian ultrasound menunjukkan sume in good condition. Cuma usu aku nmpak mcm byk muscle. Maybe masa pegnent dlu kna smbelit. Doc kata showed that mcm dia pernah bekerja kuat...So, day 5 aku dh boleh balik selepas 14 botol air dimasukkan dlm bdn aku. Huh, thank god! Aku bersyukur sgt at last boleh blk. Nasib baik laa anakku itu x banyak ragam masa aku x de. Senang lak nak minum susu botol...Tapi yang paling sedey bila blk umah dia dah x mo nenen aku dah....maybe pahit sbb antibiotik tu still ada lg dlm badan. Ini lah punca Zahraa putus susu dgn aku....huhuhu...

Playtime


Last wkend pi shppin menan dia...sian sgt tgk x de apa nak main. Toys yg dia ada sume dia dah campak merata..mcm boring jaa....

Masa bli menan tu std laa...ibu dia yg exited. hihhii....



EURO 2008..heheh

video

Ni la aktiviti dia during wknight for the whole wk minggu ni...smlam lps blk pasar mlm nak bg tido, tp dia mcm ada sumthing yg dia nak...ohhh br teringat yg dia tak main bola lg...kekekekekeeee....

Lepas men bola br laa leh tdo...apa laa ibu nih! Pak nye kata sok leh teman paknya men futsal..kihkihkih. Hmm..kalo nak wat team ni mcm dah boleh kot. Iman (anak Sulin si Busuk), Qish (anak Lisa), Najihah (anak Alifah) & Bella (anak K.CT), Nadhirah (anak k. Shu)....anak Haza x sure lg leh join ke x. Kalo yg kuar tu kete kebal, kena buat Boy's Team laa eh Haza...geng ngan Adam (anak Munek) kihkihkih...

Christian Dior Garage Sale

Semalam awl2 lagi Karen (opismate aku) dah inform pasal Garage Sale kat Cornade Hotel Bukit Bintang...ngggee..aku dgn exitednya nak pegi walaupon tengah2 bulan...plus, budget aku agak tight bulan ni pasal spend almost 2K utk umah kat Ipoh....

Balik umah, aku mengecek-ngecek laa lakiku nan baik budi tu (bodek psal nak mintak sponsor laa)hihihi...lepas cite2 ngan beliau, dapat laa green light beserta Kad beliau (pasal beliau tak smpat nak kuarkan cash) ngeeeeeee.....yahoooooooo! Tapi katanya, amek RM100 jaa wat shopping! Baeklah incik! (saya yang menurut printah)

Hmm...satu prob dah settle. So, skang ni prob nak melepaskan diri dari opis lak...actually Karen dah hint kat Tusi smlam..(bos dia laa). Tusi dah bagi green light. Tapi kat bos aku? Aku tak cakap pape lagi. Maklumlah, nak pi ngulor beshopping time opis hour. Cuak jugak walaupon bos baik budi n keja pon tak dak yang urgent....hmm...agak2 laa.
Garage sale tu katanya start kui 10am. Kurang2 pon kui 9.30am nak kena kuar dari opis. Aku sampai opis pagi ni kui 8.50am. So, memang tak sempat breakfast pasai nak settlekan doc utk incik Wan & sharp on 9.30am Karen dah interkom...so, dengan rasa sedikit cuak aku pon mintak laa permission kat bos aku, Sam. huhuhu....

Aku : Sam, I nak kuar skejap boleh?
Sam : Ok, pegilah..
Aku : Ok, thanks. I kuar dgn Karen tau...
(ayat cover line actually)

Hahaha...nilah bos yang paling baik ati di dalam donia. Aku punya laa prepare ayat kot2 dia tanya aku nak ke mana....tgk2 dia tak tanya. U are the best lah Sam!

So, 2-2 prob dah settle. Kitorang grab a cap dpn Ampang Park terus hala ke Jalan Conlay utk ke Bukit Bintang. Kena laa RM4.10 (Karen bayo). Naik kat tingkat 2 tgk punya laaaa panjang Q. Makaih...tu lg 15min kul 10am tu...sambil minah2 cina tu besembang cakap cina, aku curi2 laa dengar. Rupa2nya deme start Garage Sale tu kul 9.00am. Hampeh dot com tui laa..patut laa orang panjang yaamat. Tapi mengikut experience aku ke sale yg canggini, masa pi sale Swatch dulu lagi dahsyat...lagi ramai orgnya...ni pon kira baik laa kitorang tak belakang sgt. So, Q dalam 15min aku ngan Karen dah dapat masuk. We've made the right decision to tak bawak handbag pasai dah dapat agak dah handbag sume kena balut plastik before enterance...hahaha. So, lg laa dapat masuk awl...

Bila masuk ja...makaih..mcm semut hurung gula aku tgk. Perfume Dior - Poision, Midnight Poison, J'adore, etc sume dah abis. Tinggal Dior Addict n other eu de toillte perfume jaa..(which is tak bape suit ngan aku). Eye shadow, lipstick mcm tak brapa offer sgt laa..just RM30-RM40 less than a counter. Cuma travel set derang offer banyak. So, lepas belek2 lipstics n lip liner, aku amek laa lipstic (pack of 3) = RM80 & lip liner (ada 5) = RM80. Kalo kat kaunter dlm RM130 aku rasa. After for a while pusing sana sini tetiba aku nampak Poison atas meja, orang tinggalkan....hahaha. Apa lagi, aku grabbed laa cepat letak dalam bakul. Carik Karen tanya apa dia dapat n dia pon baru dapat lipstic mcm aku. Dia tanya mana aku dpt Poison, dia pon nak...so, aku ckp atas meja memang tak dak dah...kalo nak, nnti aku tgk2 kan kot2 ada rejeki mcm aku. Masa memula masuk, yang paling aku regret, a set of miniature dah abis org kebas. RM120 for 5 or 6 miniature....arggghhhh. Sakit ati woo pasai depan mata org grabbed!

Aku pusing-pusing lagi...mana laa tau ada org yang tamak, amek byk2 pastu tetiba over budget & tinggaikan atas meja mcm tu jaa...After a while ada gak rejeki Karen. Tgk2 2-3 botol poison org letak depan mata. Hahaha...aku amek laa pass kat Karen. So, dia amek 2, aku amek 2. 1 utk diri sniri (kononnya) 1 lg utk Niza (pesan dlm ph)....huhuh. Actually, Im still looking for J'adore psal Poison ni mcm tak bape suit ngan diri sniri...tgk2 mmg rejeki aku. Ada laa org tak mo J'adore, nmpak jaa ada minah tu letak atas meja, aku terus grabbed. Karen memang makan ati laa jugak. A few mins later, tgk rezeki dia pon sampai. Tapi J'adore 100ml, which is less only around RM50 dari original price. Aku nyer, 50ml less RM80 dr original price. So, after walk around & rasa mcm takda org nak drop brg2 lg, kitorang pon chow laa blk opis....culcalate2 plus perfume yang Haniza pesan aku spend dekat RM700!!! Gilo! Ni time bukan sale pon tak shopping camni. Nak tinggal one of benda yang aku dah pickup, rasa mcm sayang. ...ngeeeeee. Tapi thn ni aku tak shoppin pon barang makeup LAGI.(hihihi...) Last year pon pregnent. So, kira takpe lah...pejam mata. Kira2 balik barang aku dalam RM420 jaa...Yang penting guna duit sniri... (tak brani woo nak guna kad ubbyku nan satu tu...nnti dia marah! ) Ehh...tapi kena amek RM100 yang dia bg tu laa kan? hihihi...

Damia Najihah


Alifah & Pedal's newborn baby...hhuhuhuu. Dah lama tak tgk newborn baby sejak delivered to Zahraa...hmmm..still tak kekok laa pegang anak deme nih. Yela, baru 6 bln kan..so, more or less still ingat laa caner nak pegang baby...huhuhu. K lah, ni nak kuar menggelinjang ke KLCC. Kome layan jer laa gamba2 ni eh...layannnnnnnn


Father's Day

Happy father's day abah!!! - From Zahraa & Ibu
This cake Zahraa & Ibu specially design to our abah. Custom made taww...cuma yang kitorang frust sket psal the wording on the cake org tu Abg Fadzil salah tulis. Huhuhuuu....sedey laa. Plan nak celebrate beramei2 trus tak jadik psal wording atas tu tak tulis nama2 my Abah, my Father In Law, my biras as well as my hubby's name. Tapi, takpelah ...yang penting kek tu amatlah sodappp dimakan begitu saja...Thanks Haza. Susah2 jaa ko gi amekkan kek tu kat Shah Alam. Anyway yang penting the taste kan?

Aqiqah Hannna - Anak Ila


Zahraa & Raihanna
This event kitorang attend last wkend...sementelah ibu tak blk Ipoh, coz abah datang lepak KL, kitorang usung ibu skalik pi umah Ila...actually kak Asmah pon tumpang sekaki knuri utk newborn baby dia. Sementelah kitorang tak pegi visit lg baby dia, we've took an oppurtunity lah on that day...

Zahraa seperti biasa lah...kalo ada event2 canggini she's always be a very cool & very good gurl. Ngantuk pon pretend mcm tak ngantuk....

Dah nak balik baru Ila bawak kuar kek...laa ghupanya besday si Ana ni skali ker...awat laa hang tak cakap Ila ooi..kan tak bli adiah...huhuhu.
Memang besh laa Ana psl dapat 2 kek skalik..

Time ni baby Kak Somah ngan tido kat atas..baby Kak Somah amatlah sihatnyaaa...bayangkan si Ana ni 1yrs old sama berat 7.2kg ngan 3 months old baby Kak Somah...huhuhuu.

Bila letak Zahraa kat sebelah ...alahaiiii kenet bnor laa anakku itu...huhhuuuuu. Ye laa, mak ngan paknye kecik molek (sangattttttt) tu yang anak nya pon ikottt..bak kata Amsyar, ikuttt je.hihihi

Lepas knuri Ana, kitorang trus cabut pi jalan2 carik makan ke Ikea...stengah jam gak laa dok dlm keta tunggu Zara bgn tido. Almaklumlah, penat kat knuri tadi...so, kitorang pon lepas dapat lelapkan mata seminet dua, Zara pon jaga...So, pe lagi, trus aa kuar pi baby room, tuka uniform aqiqah si kenet tu ke uniform shopping, tuka pampers bagai n bershopping laa kami beramei2...






Bila dah sampai kat showroom tu..nampak jaa katil besh terus dia exited nak turun dari stroller. Angat jaa dari stroller n letak dia atas katil punya laa exited & eeger minah tu. Isskkkk...anak sapaa laa tu. Tapi bila dah ada atas katil tu mcm biasa laa dia...buat QA & QC cadar & tilam...kekekekeke....sampai x mo bangun weh...

Zahraa dah pandai BERDIRI!!!







Actually this is not the day-1 dia pandai berdiri. I didn't realized it untill balik umah lunch last week ngan kak Idah...hahaha.



At the first place ibu ingat aku dah tau dia pandai berdiri. Maklumlah...last wk is the first week ibu jaga Zahraa since maid aku lari. So, ibu ingat dia mmg dah berdiri laa..... bila aku blk lunch on Wed, 11th June last wk, tgk2 dia berdiri pegang meja makan....hahaha. Im so suprised & kebetulan camera kat opis. So mmg x smpat nak shoot lah...



Skarang ni dia sgt curious on everything esp, on her thumb. Maybe dia ingat it is not part of her body...asik nak isap jaa ibu jari kaki tu. Tapi aku dengar org tetua ckp kalo isap ibujari kaki tu nak adik..adakah? ngggeeeeeeeeeeee...serammmm


Adi Manpower Kawen

Last wkend kitorang bekonvoi gi kenuri Adi. At last kawin gak mamat desprado tuh...hihihii. Janji ngan Wati awal...tapi biasa laa bila dah ramai tu, mmg delay dari masa yang ditetapkan...

So layan je lah gamba yang tak seberapa kat bawah ni eh...daaaa
Kita minum dulu sementara tunggu Nek Wok, Auntie Wati & others...

Adi...ko janji kitorang sume dapat makan 1 meja ngan pengantin...mana???mana???hahaha...

















posing sebelum balik....