23rd weeks...

Rasa mcm skejap sgt preggy kali ni...its almost 6 months!!! And she is very...very active compared to Zahraa. Kalo kakak Zahraa pon after deliver rancak tak hengat, baby ni kuar esk x tau laa...hahaa. Hopefully everything will be as easy as delivered my precious Zahraa! Senang besalin, senang jaga...x banyak ragam! Kul 8-9 mlm dah tdo... (that's why Zahraa cepat dapat adik! hahaa)

As per schedule, baby supposedly now already 11 inchs long and the weights just over a pound (besar buah mempelam daa...) and as my previous pregnency, sometimes I can see her squirm underneath my clothes. Cuma 2nd pregnency ni bezanya I've being more sensitive compared to the 1st one sebab dah tahu mcm mana rasa baby movement. So, by four months dlu dah rasa movement dia...macam Zahraa dlu 5 bln baru rasa dia gerak...awal2 macam tak sure. Rasa mcm butterfly in my stomach jaaa...hehe.

Suprisingly, baby ni sgt rancak begerak (mcm meloncat2 dlm perut ni) bila time kakak dia cium dia dari luar...mcm dah kenal jaa ngan kakak dia even x pernah jumpa lagi... Memang laa rasa amat sunyi n mcm sumthing missing bila my baby boo gi offshore mcm skarang. Tapi disebabkan keletah anak dara yang ada kat umah ni, plus anak dara dlm peyot ni, tak laa sunyi sgt even letih ya'amat melayan karenah dia...Cuma privilage yang paling penting tak dapat time hubby tak ada kat umah utk 2-3 minggu nih yelah kena bgn buat susu...uwaaaaaa.....x beshnya!!!

Bila dah masuk 2nd trimester macam ni aku suka sgt sebab dah tak alah, tak malas macam 1st trimester dulu. Mood pon dah tak swing mcm dlu...kalo masa 1st trimester dlu mcm org period jaa hari2. Skarang ni rasa cam nak pegnent throughout the year...haha. Kenapa ya?

1) Privilage treatment dari semua orang especially
Dari my baby boo - urutan kaki most of da nite. pastu kalo nak makan roti canai tgh2 malam pon ada sanggup pi beli. Nak makan apa suma sanggup carikan. Even buah anggur pon leh dapat kul 1 pagi. Kalo tak pregnant...? hmm..tak try request lg. (Lepas ni I try ye Bie..haha).
Dari mak mentua - kalo dia masak apa2 yang besh, musti ingat kat mnantu mak buyung nih.
Dari ibu sniri - tiap kali adik blk kg, siap tapau lauk kegemaranku...kalo kitorang blk mmg kompom lah jugak tapau. So, sampai kl aku x yah dah masak...kekekek.

2) Segala amal ibadah ibu mengandung ni dapat double marks...contohnya, kalo laki blk kita hidangkan air upon request dia, dapat payung perak kat syurga nanti. Kalo not upon his request, (voluntary buat air) dapat payung emas...ni dapat dari one of the hadis. Tak ingatlah pulak hadis apa...nanti kalo jumpa blk will share ngan korang.

3) Dikira mati syahid kalau meninggal sewaktu bersalin

4) Segala ketidakselesaan, kesabaran sewaktu mengandung semua ada ganjarannya...so, orang perempuan ni memang banyak privilages Allah bagi waktu mengandung. Buat amalan sket dpt pahala.

Bagi kenkawan yang baru nak membina masjid or tengah berusaha utk membuntingkan wife or menambahkan org ke 3 dlm family, planning nak anak cepat tapi masih tak berhasil, sabar byk2 ye. Aku pon pernah melalui zaman2 tu dlu...
Few months after kawin tak preggy lg tp org lain yg kawin kemudian preggy dlu. Semua tu ada hikmah....maybe it's time for homeymoon dulu. Ada hikmah atas apa yang berlaku. Enjoy your time with your spouse...besides get the scientific information+petua2 dari experiences ones..insyallah.

2 comments:

» NAJA « said...

2) Segala amal ibadah ibu mengandung ni dapat double marks...contohnya, kalo laki blk kita hidangkan air upon request dia, dapat payung perak kat syurga nanti. Kalo not upon his request, (voluntary buat air) dapat payung emas...ni dapat dari one of the hadis. Tak ingatlah pulak hadis apa...nanti kalo jumpa blk will share ngan korang.

**** ini part paling mek sker okeh..harus praktik..tapi kalo dia request aku hangin2 mogok aku dapat payung ape ekkk...:p
Jangan dpt payung rihanna udah..ade adegan debik medebik kang..kekeke

amydala said...

...jgn debik mndebik ahkak jaja ooi.. ada yg jadik siti payung kalo gitteww....kekeke..